Thursday, 6 July 2017

SIMPLE MOIST CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum dan hai..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN . 
Hari baru sempat nak update blog . Sibuk dengan raya kan. Mood raya korang macam mana ? Masih meriah atau dah gulung karpet simpan almari ?? hahaha..
Disebabkan cuti semester sekarang sampai bulan September, jadi raya saya masih raya sakan lagi la.. Masuk minggu ke dua, mesti kuih raya semua dah nak habis kan? tetapi tetamu masih datang beraya . Selain hidang air kopi tu, boleh lah rajinkan diri buat kek untuk hidangan tambahan . Saya tahu banyak sangat resepi yang ada kat internet ni tapi tak semuanya menjadi. Saya juga suka cuba semua, tengok mana yang menjadi. 

Hari ni saya nak kongsi resepi mudah daripada sepupu saya. Resepi ni saya guna cawan kopi biasa ja.




RESEPI KEK COKLAT LEMBAB

Bahan-bahannya :

1 cawan serbuk koko (saya kurangkan sikit takut pahit)
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu pekat ( tambah sikit kalau suka manis, sikit je)
2 biji telur
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila

Cara-caranya :

1. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
2. Masukkan gula halus dan telur dalam mangkuk. Kacau sampai sebati.
3. Masukkan esen vanila. Masukkan lagi susu pekat, susu cair. Gaul sampai sebati.
4. Masukkan bahan kering yang dah diayak tadi. serbuk koko dan tepung gandum sedikit demi sedikit.Gaul rata.
5.Akhir sekali, masukkan minyak. kaup bagi rata . 
6. Tuangkan adunan dalam dulang dan bakar selama 30 minit pada suhu 160' (bergantung pada oven masing-masing)

Resepi ni juga boleh guna untuk kukus.

Topping coklat :

2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar marjerin atau minyak masak
1/2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung

Masak semua bahan atas api (tak perlu double-boiler) sehingga pekat. Adjust rasa, tambah ja apa yang perlu tambah untuk bagi rasa tu kena dengan selera masing-masing..hihi


Selamat mencuba !


5 comments:

Shaidatul Aireen said...

alamak terliur tengok hihi

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

CCL biasa try sukatan resepi ni . Alhamdulillah naseb baik menjadi

Lea Azleeya said...

Feberet kite ni.. Sedapnyeee tengok... Thankz sudi singgah blog kite.. Kite dtg sini balas kunjungan dan terus follow sini.. :)

I am LZ said...

Melting sangat..
Terasa moist kek coklat ni..
Nice sharing..

That Azie said...

wahh sedapnye..nanti nak cubalah resipi ni..btw sya tengah buat blogwalking..done follow blog comel awak ni harap followback blog sye yang masih baru ye hehe tqvm :)