Sunday, 22 July 2018

Cara Buat Instagram Widget Untuk Blog

Assalamualaikum dan hai ..

Tengah-tengah malam ni, rajin pula rasa nak menaip. Saya nak tunjuk cara saya buat Instagram Widget yang ada di sidebar dan footer blog ni.




Gambar atas ni ialah Instagram Slideshow yang ada di sidebar.



Gambar ni pula Instagram Scrolling yang ada di footer blog ni.


Macam mana nak dapatkan widget ni ?

1.  Pergi ke website SnapWidget .


2. Klik Get A Free Widget.


3. Log in account SnapWidget. Sign Up bagi sesiapa yang belum mempunyai akaun. Nak senang, sign up using facebook ja.
4. Klik Create A New Widget yang ada kat atas tu.

senarai widget yang ada kat sini, widget yang saya pernah buat. Kita boleh edit bila-bila masa kalau nak tukar akaun ke apa nanti..



5. Korang pilih widget apa yang nak . Macam-macam ada kat situ. Bukan terhad untuk Instagram ja, facebook dan twitter pun boleh guna.
6. Dah siap custom widget, klik Get Widget dan Copy to clipboard untuk copy coding untuk widget tu.


Cara nak masukkan dalam blog.
1. Go to dashboard. Then, layout.
2. Klik Add A Gadget. Cari HTML/Javascript.
3. Paste coding tadi dan save :)



Senang kan ? Harap korang tak serabut dengan penerangan berterabur ni. Selamat mencuba :)




No comments: